BAHAN-BAHAN
Bahan Untuk Gula Karamel
- 1/4 cawan gula
- 3 sudu besar air
Bahan Untuk Puding
- 1 paket agar-agar (10g)
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 4 cawan air
- 3/4 cawan gula
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu kecil esen vanila
- Untuk membuat gula karamel : Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
- Tuang dalam loyang dan ketepikan
- Cara-cara untuk membuat puding pula : Satukan semua bahan untuk puding di dalam periuk.
- Kacau bahan-bahan tadi di atas api sederhana menggunakan whisk atau senduk. Jangan bagi adunan berketul.
- Kacau sehingga adunan mendidih dan sedikit pekat.
- Tapis dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi.
- Sejukkan sekejap dan masukkan ke dalam peti ais 2-3 jam sebelum di makan.
Kredit Resepi : Che Nom
0 comments:
Post a Comment